Een advocaat is iemand die u juridisch gezien met raad en daad bijstaat. Hij staat aan uw kant als het tot een rechtszaak komt en zal uw belangen zo goed mogelijk behartigen. Soms kan een advocaat uw probleem oplossen door te bemiddelen, zonder dat het tot een rechtszaak komt. Dit wordt schikken genoemd.
Mensen nemen een advocaat in de arm in allerlei situaties: bij echtscheiding, als ze worden ontslagen of voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. In sommige rechtszaken is een advocaat verplicht, bijvoorbeeld bij echtscheiding.
In Nederland zijn er verschillende rechters. Zo zijn er hogere en lagere rechters of gespecialiseerde. Ze spreken allemaal recht op hun eigen gebied. Rechters zijn voor het leven benoemd.
De organisatie van de rechterlijke macht is vrijwel hetzelfde in burgerzaken (civiele procedures) als in strafzaken. Eerst kijkt een lagere rechter naar de zaak. Is een van de partijen het niet eens met de uitspraak van deze rechter dan kan zij naar een hogere rechter. Dezelfde zaak wordt dan opnieuw bekeken. Dit heet in hoger beroep gaan. Nadat de hogere rechter uitspraak heeft gedaan kan een van de partijen vinden dat het recht niet goed is toegepast door de hogere rechter. Zij kan dan een beroep doen op de hoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad. In hoger beroep gaan bij de Hoge Raad wordt 'in cassatie gaan' genoemd.
Voor bestuursrechtzaken is de hoogte rechter de Centrale Raad van Beroep.
In Nederland is de rechtbank het laagste gerecht. Als iemand daarna in hoger beroep gaat komt zijn zaak voor het gerechtshof. Daarna kan iemand nog in cassatie bij de Hoge Raad
De officieren van justitie vormen samen het Openbaar Ministerie (OM). Het OM houdt zich bezig met de opsporing en vervolging van strafbare feiten.
De officier van justitie (OvJ) heeft de volgende taken: